Programok és látnivalók

Történelmi emlékek között barangolna? Inkább egy kis adrenalinlöketre vágyik? Vagy a lenyűgöző természeti környezet vonzza? Visegrádon és a Dunakanyarban minden évszakban talál kedvére való programot. Az aktuális programkínálattal és menetrendekkel kapcsolatos kérdéseiben recepciónk készséggel áll rendelkezésére.

***

Fellegvár

A Fellegvár története egészen a XI. század közepére nyúlik vissza. A visegrádi kettős várrendszert 1250-1260 körül építette IV. Béla király és felesége. A későbbi korokban a fővárost ide helyező Károly Róbert király bővítette a várat, s itt került sor az 1335-ös, híres királytalálkozóra is.

A várat Luxemburgi Zsigmond idején tovább korszerűsítették, Mátyás király uralkodása idején palotaszárnyait teljesen felújították. A várban az évszázadok során több alkalommal is őrizték a szent koronát a koronázási ékszerekkel.

A török időkben óriási pusztítást szenvedett el, 1544-ben török kézre került. Ezután felváltva volt a török és a magyar csapatoké, míg végül a törökök elhagyták a szinte teljesen elpusztult várat.

A vár helyreállítására az első törekvések az 1870-es évek elején történtek, s még napjainkban is tartanak. A mai látogató több érdekes kiállítással is találkozhat fellegvári látogatása során:

  • A vár történeti kiállítása
  • Rekonstruált makett-erődrendszer, vár
  • A Szent korona történeti kiállítás
  • Panoptikum
  • Vadászati, halászati és gazdálkodási kiállítás

Forrás: Visegrád TDM

Királyi palota

A visegrádi királyi palota egy a 14. és 15. század között emelt épület komplexum Visegrádon, mely a középkori Magyar Királyság kortárs uralkodóinak szolgált kezdetben állandó székhelyéül, majd vidéki rezidenciájául, egészen a török hódoltság pusztításáig.

Az épületben ma a Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeuma található Visegrád városának szívében.

Forrás: Visegrád TDM

Lovagi torna

A bemutató a Salamon torony mellett elhelyezkedő lovagi torna pályán zajlik áprilistól-októberig szombati napokon 12:00 órától, októbertől-márciusig pedig a Palotaházban szombatonként szintén 12:00 órai kezdettel. A Szent György Lovagrend tagjai látványos párviadalokban valósághűen és izgalmasan, esetenként humorral idézik fel a középkori lovagok bátorságát és vakmerőségét. A hatást a királyi vadászölyv reptetése is színesíti.

A műsor zárásaként a vendégeknek lehetősége nyílik a középkori fegyvereket a lovagok segítségével kipróbálni.

Forrás: Visegrád TDM

Sétahajózás a Dunakanyarban

Különleges élményt ígérő dunai kirándulás tavasztól őszig.

A sétahajózás során megcsodálhatjuk a festői szépségű tájat, Visegrádot a Duna fölé magasodó Fellegvárral, a Salamon toronnyal, valamint a másik parton a Börzsöny vonulataival.

Forrás: Visegrád TDM

Zsitvay-kilátó

A Zsitvay-kilátót 1933-ban építették a 378 méter magas Nagyvillám tetejére. Tiszta időben a fővárost és 100 kilométeres körzetét is belátni róla, a Mátrától a Pilisig és a Zsámbéki-medencéig. Visegrádról gyalogosan az országos kék, majd a hozzá fonódó kék háromszög jelzésen, egyórás sétával érhető el. Október 15-ig hétfő kivételével mindennap, október 15-április 15 között pedig szombat-vasárnap látogatható.

Forrás: Visegrád TDM

Hop On-Hop Off

A busz körjáratként járja végig Visegrád legszebb és leghíresebb látnivalóit. Kedve szerint szállhat fel és le, hogy felfedezze a város híres látnivalóit és rejtett kincseit.

A 11 buszmegálló mindegyike egy-egy kihagyhatatlan nevezetesség közelében található, és mindegyik megállóban kedve szerint fel- és leszállhat. A szállodához legközelebbi megálló a Salamon torony.

Forrás: Visegrád TDM

Zugfőzde Pálinkamúzeum

A Zugfőzde Pálinkamúzeum igazán különleges élményeket tartogat! Megismerkedhet a pálinkafőzés történetével, és bepillanthat a tiltott pálinkafőzés rejtelmeibe illetve megtudhatja az igazi visegrádi zugfőző titkokat. A múzeum keddtől szombatig 14:00 és 18:00 között tart nyitva.

Canopy

Visegrádon épült meg Magyarország első Canopy pályája. Adrenalinfokozó érzés száguldani a lombok felett, miközben pazar panoráma tárul a résztvevő elé: a Fellegvár romjai, a Dunakanyar szépséges hegyei.

A vendégek 3-10 fős csoportokban, vezető irányításával teszik meg az 1 órás utat. A csoportok kedd-vasárnap között óránként indulnak megfelelő számú jelentkező esetén. Előzetes bejelentkezés szükséges.

Forrás: Canopy.hu

Termelői piac

Vasárnaponként kora reggel megtelik élettel a visegrádi Rendezvénytér: a környékbeli őstermelők és kézművesek kínálják a Dunakanyarban termett vagy itt készült portékáikat a füstölt vadhúsoktól a ritka gombafajtákon keresztül a népművészeti munkákig, egészen déli 12 óráig. Mind a környékbeliek, mind a Visegrádra érkező látogatók körében igen nagy népszerűségnek örvend a piac. Ne hagyja ki Ön sem!

Visegrádi Sport- és Szabadidő Centrum

Az ország talán legszebb fekvésű sportcentruma a Duna partján helyezkedik el, gyönyörű rálátással a Fellegvárra. A sportpályákon kívül piknik helyek, íjász-pálya és kajak-illetve kenubérlési lehetőség is várja a látogatókat.